XTC-fabriek ontmanteld

woensdag 13 januari 2016

Waalwijk - De politie heeft, na een tip, een XTC-fabriek aangetroffen in een bedrijfspand in Waalwijk. Per twee dagen kon daar ruim 200 kilo XTC geproduceerd worden. Dat zou vermoedelijk al langere tijd aan de gang zijn.

Op dinsdag 12 januari 2016 om 17.00 uur is de politie binnengevallen in een bedrijfspand aan de Grotestraat. Er was bij de politie informatie binnengekomen dat er in dat perceel mogelijk grondstoffen voor de productie van drugs werden opgeslagen.

Toen het team naar binnen ging troffen ze een ‘fabriek ’aan gericht op de productie van MDMA (XTC). Een levensgevaarlijke situatie, want er stonden honderden liters met chemicaliën opgeslagen die nodig waren voor de productie van de verdovende middelen. Vanuit het oogpunt van veiligheid werden specialisten van het LFO en de brandweer erbij geroepen die op professionele wijze het productieproces stop zette en de levensgevaarlijks chemische middelen verantwoord vervoerden naar een opslag.

Boven het pand is een woning waar een gezin met kinderen woont. De ouders van dat gedeelte zijn ter plaatse gehoord als verdachte. Het is nog onduidelijk welke rol ze gespeeld hebben. Ze zijn niet aangehouden maar blijven wel verdachte in deze zaak.

In het pand werden, naast de chemicaliën, in de reactievaten tientallen kilo’s MDMA aangetroffen. Specialisten hebben een voorzichtige berekening gemaakt van wat er geproduceerd kan zijn in deze fabriek. Het proces om tot het eindproduct MDMA, waar een XTC-pil van gemaakt wordt, te komen duurde in deze fabriek vermoedelijk 2 á 3 dagen. In die tijd kon er 200 á 300 kg MDMA geproduceerd worden goed voor 2 á 3 miljoen pillen. Indien blijkt dat het laboratorium er al langer gezeten heeft kunnen er miljoenen verdiend zijn. Daar wordt nog nauwkeurig onderzoek naar gedaan. Ook gaat het team op zoek naar de mensen die betrokken zijn bij dit misdrijf.

De burgemeester van Waalwijk is direct in kennis gesteld van deze gevaarlijk situatie in zijn stad en is dezelfde avond nog een kijkje gaan nemen. Burgemeester Nol Kleijngeld noemt het lab misdadig en zeer gevaarlijk. “Misdadig gelet op de professionele organisatie van het lab en de criminelen die erachter zitten. Daarnaast was dit zo gevaarlijk, ik wil niet nadenken over de gevolgen van bijvoorbeeld een ontploffing voor omwonenden.” De burgemeester is helder over de vervolgstappen. “Uiteraard kijken we hoe we de verantwoordelijken van dit lab bestuurlijk kunnen aanpakken. Daarbij is sluiting van het bedrijfspand aan de Grotestraat een reële optie.” 

Dergelijke acties van de politie richten zich op de aanpak van drugs in Zuid-Nederland en past in een bredere aanpak om als georganiseerde overheid de georganiseerde criminaliteit te bestrijden.

 Foto: de vriezers die gebruikt zijn in het productieproces. Het aantal vriezers geeft al aan dat er een ruime productie kan plaats vinden.

Getuigen of mensen die iets van dit misdrijf afweten worden dringend verzocht dit te melden via de politieapp of het meldformulier op politie.nl/melden, via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 of het meldingsformulier van M.

bron: politie.nl | Categorie: drugs


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Bern | 112 alarmeringen Bern | Goedkoop Tanken in Bern | Supermarkten in Bern | Weerbericht Bern